Biografie

Voorheen was hij Europees parlementslid en nationaal ondervoorzitter van N-VA. In België levert N-VA onder meer de ministers van veiligheid, binnenlandse zaken en financiën, de staatssecretaris voor asiel en migratie, en de deelstaatministers van buitenlandse handel, werk, economie en mobiliteit.
 
In zijn carrière focuste Sander steeds op domeinen die het kruispunt vormen tussen het publieke en het private belang. Als advocaat en onderzoeker aan de Universiteit van Leuven was hij specialist asiel- en migratierecht. Vervolgens was hij als juridisch expert ambtenaar op het departement Binnenlandse zaken.  
 
Hij werkte jarenlang als coördinator van de studiedienst van de N-VA. In die functie stuurde hij mee de regeringsonderhandelingen aan die in 2014 geleid hebben tot de nieuwe centrumrechtse regeringen in België.
 
Sander heeft een uitgebreide talenkennis (actieve kennis van Nederlands, Frans, Engels; passieve kennis van Duits, Spaans). Mensen kennen Sander Loones als een harde werker, met een directe, nuchtere aanpak. Hij wordt beschouwd als een loyale en dienstbare collega met bijzondere aandacht voor correct bestuur en (internationale) samenwerking.
 
Sander is afkomstig van Koksijde-Oostduinkerke, een kleine gemeente aan de kust, dichtbij de Franse grens. Hij is geboren in 1979, gehuwd met Ilse en vader van Suzanne (7 jaar), Tuur (6 jaar) en Cas (3 jaar). Zijn persoonlijke interesses gaan uit naar (strand)zeilen, wintersport en muziek.